Een Terugblik op Dordt in Cello 2023
Een terugblik op de onvergetelijke momenten van Dordt in Cello 2023 met het thema “Connecties”.
Een Muzikale Reis
Introductie
Het thema van deze editie “Connecties”, stond centraal voor het verbinden van deelnemers, publiek, musici en klanken.
De historische binnenstad en – bij deze editie – zelfs de Dordtse Biesbosch, werden gevuld met de betoverende klanken van de cello.
Met een gevarieerd programma dat concerten, workshops en masterclasses omvatte, bood Dordt in Cello 2023 een platform voor zowel artiesten als liefhebbers om hun passie voor muziek te delen.
Het lesprogramma nam de vorm van een open werkplaats en samenspel speelde een grote rol. De op het niveau van de cellostudent afgestemde lessen waren mede gebaseerd op een speciaal voor deze editie geschreven compositie.
Het evenement benadrukte niet alleen de schoonheid van de cello, maar ook de kracht van muziek om mensen te verbinden en te inspireren.
HOOGTEPUNTEN VAN DORDT IN CELLO 2023
Opening Concert
Woensdagavond 17 mei 2023 vond in de Augustijnenkerk het openingsconcert van Dordt in Cello plaats. De Franse cellist Victor Julien-Laferrière gaf samen met Camerata RCO, de aftrap van een diversiteit aan concerten. Hij werd daar ook bijgestaan door Olivier Thiery op contrabas. Zij speelden werken van Schubert, Bottesini en Strauss.
Meesterlijke Masterclasses
Tijdens Dordt in Cello 2023 stond educatie centraal, met een gevarieerd programma voor cellisten van alle niveaus. Hoogtepunten waren de masterclasses van Pieter Wispelwey en workshops zoals ‘Springende streken‘ door Jeroen den Herder, ‘When the ear meets the eye‘ door Leonard en Gijs Besseling en ‘Cello uitstap naar de pop‘ door Jos Teeken. Deelnemers werden ingedeeld op niveau en kregen zowel technische als muzikale adviezen, met veel ruimte voor samenspel en persoonlijke groei.
Cello in de natuur
In 2023 vonden de celloconcerten niet alleen binnen plaats, maar ook in de open lucht. De Biesbosch en de parkeerplaats van FC Dordrecht, gevuld met het Bewegend Bos, vormden het groene decor voor deze bijzondere optredens. De natuur en muziek gingen hand in hand en brachten een oase van rust met zich mee.
Sluitconcert
Het festival werd afgesloten met de speciaal geschreven compositie voor deze editie. Alle deelnemende studenten en docenten brachten samen deze compositie ten gehore.
Workshops en Masterclasses
Workshop: Jeroen den Herder
In den Herder zijn eerste workshop beoefende hij lichtheid en bewegelijkheid in het spel waarbij speels balanceren centraal stond.
Zijn tweede workshop betrof een basistraining aan technieken als ademhaling naar lange noten, snaarwisselingen, vibrato en sprongen. Daarnaast werd op lichaamsgebruik gelet.
Workshop: Leonard en Gijs Besseling
Film en muziek zijn bijna niet meer los te denken van elkaar. De opbouwende spanning, de scénes waar je een zakdoekje voor nodig hebt of de gelukkige momenten – allemaal versterkt door muziek. Broers Gijs en Leonard lieten in ”When the ear meets the eye” zien hoe beeld en muziek elkaar kunnen versterken.
Workshop: Jos Teeken
In “Cello uitstap naar de pop” deelde Jos Teeken zijn ervaringen met diverse muzikale crossovers. Hij vertelde over zijn samenwerkingen met artiesten buiten de klassieke muziek, zoals Douwe Bob en The Analogues, en liet zien hoe de cello ook in popmuziek een unieke rol kan spelen.
Atelierbezoek
De deuren van Atelier de Luthiers werden geopend voor een workshop ‘cello verzorgen’. Te denken valt aan het vervangen van snaren, schoonmaken van het instrument, hulp bij afgebroken stukjes, het vastzetten of soepel laten draaien van stemknoppen, maar ook het reisklaar maken van een instrument.
Atelierbezoek
Bij het vioolatelier van Jan van der Elst konden bezoekers zien hoe het instrument werd gebouwd en wat de kwaliteit bepaalde van het instrument. Een interessante kijk dus in de vioolbouw.
Pieter Wispelwey
Tijdens de inspirerende masterclasses van Pieter Wispelwey, die tot de internationale top behoort, coachte hij een nieuwe generatie jonge cellisten in persoonlijke één-op-één sessies.
Bijzondere optredens
“Connecties ” was weer een prachtige editie van het Dordt in Cello festival door het publiek en niet te vergeten alle artiesten: Victor Julien-Laferriére & Camerata RCO, Pieter Wispelwey, Club Classique, Caffé Sospeso, Lidy Blijdorp en Ketevan Roinishvili, Valentijn Jeukendrup, Marien van Staalen, Saartje van Camp, Ingmar Heytze, Swendeline, Ivan Nogueira, Wessel Klootwijk, het Dordt Cello Ensemble, Stefano Bruno & Intercontinental Ensemble, Abe, Ton, Lara Knoops, Jan Willem Troost, Maya Fridman & Marion von Tilzer en Loi Che Chan, Metropole Orkest Cellos, Trio Peltomaa Fraanje en Perkola en Paolo Giacometti.
DANKWOORD
We willen onze dank uitspreken aan alle workshop en masterclass deelnemers die Dordt in Cello 2023 tot een onvergetelijk evenement hebben gemaakt. Jullie passie en talent hebben de dagen gevuld met prachtige muziek en inspiratie.
Een woord van dank aan alle artiesten die met hun bijzondere muziek het festival tot leven brachten. Zonder jullie zou deze editie niet hetzelfde zijn geweest.
Tot slot, dank aan iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan het succes van dit festival. Bekijk de volledige fotogalerij via de onderstaande link en herbeleef de muzikale momenten van Dordt in Cello 2023.
Ontdek de Volledige Fotogalerij
Krijg jij ook geen genoeg van al die leuke beelden? Klik op de link en herbeleef de onvergetelijke momenten van Dordt in Cello 2023!